Italiaanse taalweek

 

Italiaanse taalweek voor beginners en meer gevorderden 14 tot 20 oktober 2018

Sinds enkele jaren worden er Italiaanse taalweken in Villa Cacrusca georganiseerd. Van ‘s ochtends 09.30u tot 15.00u zijn er de theorielessen en daarna pas je het toe in de praktijk. De lesmethode die deze week gebruikt wordt is vooral gericht op de spreekvaardigheid. Je verblijft deze week met elkaar in de Villa, door deze rustige plek kun je je  volledig concentreren op het leren van de Italiaanse taal. De maaltijden, de praktijklessen, je verblijf in de villa, alles is verzorgd en geregeld. De lessen worden gegeven door Italiaans docente Laura Liccardo, haar moedertaal is Italiaans maar ze woont sinds 2001 in Nederland. Alles is er deze week op gericht je de Italiaanse taal zo snel mogelijk te laten spreken en verstaan.

‘De grote effectiviteit van een omgeving creëren waarin een cursist zich volledig kan richten op het leerproces is zelfs door wetenschappelijk onderzoek bewezen’

‘Het menselijk brein lijkt het best in staat nieuwe dingen te leren en te onthouden in een veilige omgeving, in een context die hem persoonlijk raakt en boeit, in een ritme dat veel afwisseling biedt en met praktijk hulpmiddelen die de verschillende zintuigen voldoende prikkelen’.

De lessen bestaan uit gerichte woordenschat en grammatica die je direct toe leert passen in de praktijk. Dit toepassen doen we door middel van praktijkoefeningen op verschillende plekken in de omgeving. Bijvoorbeeld aansluitend op een dag theorie over alles wat met het bereiden van eten te maken heeft volg je een kookworkshop in het Italiaans. Een excursie naar verschillende bezienswaardigheden wordt georganiseerd nadat je eerst het benodigde hebt geleerd over de verschillende mogelijkheden van vervoer , kaartjes kopen etc. iedere dag behandelen en beoefenen we een ander onderwerp ( zie het taalprogramma )

Tijdens de week wordt er door Laura zoveel (als) mogelijk Italiaans gesproken, dit ter ondersteuning bij het makkelijk leren communiceren in het Italiaans. Vier weken voor aanvang sturen we je een lijst toe met woorden per onderwerp zodat je je alvast goed voor kunt bereiden op de verschillende onderwerpen die we tijdens deze week behandelen.

Het taalprogramma zoals gepland met wat voorbeelden van de lessen die behandeld gaan worden:

Zondag                                                                                                                                                                                                      Aankomst en check-in vanaf 17.00u. in de Villa/aperitief en diner. Vervolgens hebben we uitgebreid de tijd voor kennismaking met de groep en om het programma voor de hele week door te nemen.

Maandag
‘Al bar e al ristorante’ 

Wat zijn de gewoontes en hoe bestel ik een drankje of iets te eten? Hoe reserveer ik een tafeltje en waar kan ik bijvoorbeeld het toilet vinden? Hoe bestel ik zo’n heerlijk ijsje met die of die smaak?

Dinsdag
‘Le vacanze’

Waar vind ik een fijn hotel of waar kan ik een bureau van toerisme vinden?

Woensdag
‘Il cibo e la speza’

Hoe zeg ik dat ik aan de beurt ben en hoe vraag ik een stukje kaas van 300 gram?

Donderdag
‘Gita a…..’

Een excursie naar een mooie tuin aan het Comomeer maar hoelaat vertrekt de pont en tot hoelaat zijn de tuinen open?

Vrijdag
‘Lo shopping’

Heeft u die broek in mijn maat en mag ik hem passen? Waar kan ik de paskamers vinden? Heeft u dat shirt nog in het blauw?

Zaterdagochtend is de afsluiting van deze taalweek.

Het programma:

  • Zondagmiddag , aankomst vanaf 17.00u/ kennismaking en diner in de villa
  • Maandag 09.00u ontbijt/lessen/13.00u lunch/lessen/al ristorante en het geleerde in praktijk brengen
  • Dinsdag 09.00u ontbijt/lessen/13.00u lunch/lessen/wandeling/diner in de villa
  • Woensdag 09.00u ontbijt/lessen/13.00u lunch/lessen/boodschappen/kookworkshop
  • Donderdag 09.00u ontbijt/lessen/13.00u lunch/lessen/op pad/excursie/diner in Chiavenna
  • Vrijdag 09.00u ontbijt/lessen/13.00u lunch/lessen/oefening in de winkels/diner in Colico
  • zaterdag ontbijt/ vertrek

Het totaalbedrag voor deze taalweek is  € 700,- dit is inclusief de lessen, het verblijf incl ontbijt en lunch en 2 keer diner en op basis van een 2-persoonskamer. De uitjes tijdens deze week, 3 maal diner in een restaurant, kookworkshop en de reis zijn voor eigen rekening. Wil je zeker een kamer voor alleengebruik dan rekenen we een klein bedrag meer. De KLM heeft scherpe prijzen in october wanneer je wilt vliegen naar Milaan, gemiddeld zo’n € 120,- voor een retourvlucht.

Op het vliegveld kun je eenvoudig een auto huren en naar de Villa in Sorico rijden of je reist per trein naar het station van Colico waar we je ophalen (ongeveer 15 minuten vanaf Villa Cacrusca.) Met de auto naar Italië komen is ook heel goed mogelijk, het is ongeveer 1000 km vanaf Utrecht.

Voor vragen over deze taalweek kun je vrijblijvend kontakt opnemen met :

Laura Liccardo                  0031646051066      of      laura.liccardo@tiscali.nl of

Ernie van der Meer          0031622989929      of     Ernievdmeer@gmail.com

 

Ci vediamo?

Italiaans leren, veel praktijk, tussen de native speakers, onder professionele begeleiding, je past vast in de groep!

https://www.facebook.com/ItaliaanslereninItalie/

 

Reviews:

Zonder veel verwachtingen ben ik vertrokken naar Italië voor een Italiaanse taalweek aan het prachtige Comomeer. De reden dat ik me hiervoor heb ingeschreven was eigenlijk een impulsieve actie naar aanleiding van een facebook bericht van ‘Italiaans leren in Italië’ en ik dacht, waarom niet ?? Helemaal geen probleem dat ik nog geen woord Italiaans sprak, door de thuis gestuurde lessen van te voren kon ik me toch al aardig voorbereiden op deze week! Bij aankomst werd ik uiterst warm verwelkomt door de gastvrouw Ernie en de docente Laura, direct was er een gezellige sfeer. De villa is van alle gemakken voorzien, zeer sfeervol en ligt in een prachtige omgeving. We waren met een zeer gezellige groep. Het ontbijt, de lunch en het diner, alles was heerlijk en we hebben naast de lessen veel lol gehad samen! Ik heb een fantastische week achter de rug, de beginselen van de Italiaanse taal heb ik mij goed eigen kunnen maken. Natuurlijk ging het niet vanzelf, je moet er wel de nodige tijd en energie in steken, 4 uur theorielessen per dag, huiswerk maken tussendoor en daarna de behandelde onderwerpen in de praktijk toepassen. Laura was zeer geduldig en duidelijk in haar uitleg. wanneer ik ‘s avonds in mijn bed lag spookten de Italiaanse woorden nog door mijn hoofd. Voor mij was deze week zeker voor herhaling vatbaar, dankjewel!! Mandy

Wat een heerlijke week heb ik in Cacrusca gehad. De Italiaanse lessen overtroffen mijn stoutste verwachtingen. De Italiaanse lerares Laura maakte de lessen erg leerzaam en interessant. Door de verschillende niveaus waarin les gegeven werd kwam iedereen aan zijn trekken! De omgeving is geweldig en de gastvrouw maakt dat je je helemaal verwend voelt. Heerlijk eten en niets is te veel. In één woord una settimana veramente fantastica!!!Grazie mille! Corneel

Een echte aanrader deze Italiaanse taalweek in Italië aan het prachtige Comomeer. Ondergedompeld in de warme gastvrijheid van Ernie in haar prachtige huis , waar het ons aan niets ontbrak, en het enthousiasme en geduld van docente Laura, hebben wij een leerzame en heerlijke week achter de rug. Door aan deze week deel te nemen is de Italiaanse taal meteen gaan leven en willen wij ermee verder gaan. Laura en Ernie hebben ons enthousiast gemaakt om de taal (volledig) te willen leren verstaan, te leren lezen en te leren spreken. Wij hebben 5 dagen achtereen les gehad van 2,5 uur, waarnaast we ook opgaven maakten en de nieuwe lessen voorbereidden. De lessen worden indien nodig op verschillende niveaus gegeven zodat iedereen wat kan leren. ‘s Avonds probeerden wij hetgeen wij die dag hadden geleerd in de praktijk te brengen, hetgeen uiteraard niet altijd vlekkeloos verliep, maar wel werkt om het Italiaans echt te leren spreken. Kortom een fantastische manier om kennis te maken met het Italiaans of om dit nu eens echt door te zetten. Wij willen ons al opgeven voor de eventuele vervolgcursus. Laura en Ernie bedankt! Ciao!! Joke en Stephanie

 

 

Laura Liccardo
Docente

Laura, de docente deze week, woont sinds 2001 in Harderwijk en haar moedertaal is Italiaans. Sinds sinds 2002 geeft ze oa privé- en groepslessen in het Italiaans. Ze  is afgestudeerd aan het Orientaal Universitair Instituut in Napels en heeft haar titel als docterandus in de Romijnse Taal en Letterkunde.