Italië
Michelangelo

 

Michelangelo’s werk wordt veelal gezien als het hoogtepunt van de Renaissance. Zijn grootse en dramatische werken bevinden zich voornamelijk in Firenze en Roma. Michelangelo kreeg zijn opleiding in het Firenze van de Medici, een rijke bankiersfamilie. Hij legde zich er eerst toe op de schilderkunst. Rond 1505 werkte hij samen met Leonardo da Vinci aan de fresco’s voor het Palazzo Vecchio. Beiden hebben hun fresco’s uiteindelijk niet uitgevoerd. Michelangelo’s tekeningen voor de fresco’s hebben veel invloed gehad op de ontwikkeling van de Westerse kunst. Deze tekeningen werden door elke jonge kunstenaar in Firenze gebruikt als voorbeeld van het naakte menselijke lichaam.
Toen de Medici in 1494 uit Firenze werden verbannen, vertrok Michelangelo naar Bologna en vervolgens naar Roma. Daar maakte hij een van zijn eerste beroemde beelden, de Pietà in de Sint Pieter. Sinds 1972 staat het beeld achter glas nadat een Oostenrijkse gek zich met een hamer op het beeld stortte terwijl hij riep “Ik ben Jezus Christus”. Het beeld werd op vijftig plaatsen beschadigd maar kon gelukkig gerestaureerd worden.

Michelangelo creëerde in opdracht van de paus twee van zijn architectonische hoogtepunten, de Medici Kapel en de Laurenziana Bibliotheek, beide in de San Lorenzo te Firenze. In 1534 vertrok hij voorgoed naar Roma en kreeg daar de opdracht voor het schilderen van ‘Het laatste oordeel’ in de Sixtijnse Kapel. Hij voltooide dit enorme fresco in vijf jaar. Na zijn dood werden de naakte figuren ‘gefatsoeneerd’ door kleding over de aanstootgevende delen te schilderen. In dit fresco is het Maniërisme overduidelijk; het uitbeelden van naakte figuren in moeilijke poses lijkt wel een doel op zich te zijn geweest. Zijn volgende grootse project werd de Sint Pieter, waaraan hij werkte van 1546 tot aan zijn dood in 1564. Beroemde architecten zoals Bramante, Rafaël en Da Sangallo de jongere, waren hem in het ontwerpen en bouwen al voorgegaan, maar uiteindelijk werd het plan van Michelangelo uitgevoerd, dat overigens voortdurend gewijzigd werd tijdens de bouw. De koepel werd, gewijzigd door Della Porta, pas in 1590 voltooid en de uiteindelijke façade pas in 1615.

 

 

 

Leave a comment

Comments

  • Mr WordPress 9 jaar ago

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.