Italië
Milaan

 

De geschiedenis van Milaan is zeer bewogen en wordt gekenmerkt door de vele oorlogen en verschillende overheersers. De stad is gesticht rond 600 v Chr. door de Kelten, maar de oorspronkelijke naam is onbekend. Als de Romeinen het veroveren in 222 v Chr. geven ze het de naam ‘Mediolanum’, wat ‘in het midden van de vlakte’ betekent. Hiervan is het huidige Milano afgeleid. In de Romeinse periode bloeide de stad op en wordt het zelfs de hoofdstad van het West-Romeinse rijk in 286.

Echter, in 402 vallen de Visigothen de stad binnen en vervolgens wordt Milaan nog drie keer veroverd en vernietigd in een tijdsbestek van iets meer dan 150 jaar door de Hunnen, Ostrogothen en Longobarden. In 744 nemen de Franken de stad over en later wordt het deel van het Heilige Roomse Rijk.

In de late Middeleeuwen is Milaan nog enkele malen het onderwerp van twist tussen verschillende hertogdommen, totdat het in 1450 onder het gezag van het ‘Huis van Sforza’ komt en een leidende stad in de Italiaanse Renaissance wordt. Een groot aantal karakteristieke gebouwen stamt uit deze tijd.

Toch is na een kleine eeuw ook dat hoofdstuk afgesloten en wordt het gezag achtereenvolgens Frans, Habsburgs, Spaans, Oostenrijks, Italiaans (Napoleon) en weer Oostenrijks, totdat de stad in opstand komt en uiteindelijk in 1861 het Italiaans Koninkrijk wordt opgericht. De stad wordt het economische centrum van het land en komt tot grote bloei.

Na WOI is Milaan het centrum van de fascistische beweging van Mussolini, onder wie Italië van 1922 tot 1945 in een dictatuur leeft.

Na WOII komen er heel veel arme boeren uit het zuiden van het land naar Milaan en later ook grote groepen Chinezen waardoor de stad rond 1970 bijna twee miljoen inwoners telt. Ze vormen de basis voor wat Milaan nu is: een historische, moderne, multiculturele maar ook heel Italiaanse wereldstad.

 

Leave a comment