schilderlessen
Realistisch fijnschilderen, docent Peter van Oostzanen

 

 

Wie naar de schilderijen en tekeningen van Peter van Oostzanen kijkt, krijgt het idee te kijken naar een wereld waar de natuurwetten nauwelijks grip op hebben. Voorwerpen hebben ongebruikelijke functies en mensen en dieren gedragen zich anders dan in het dagelijks leven. Van Oostzanen speelt een gewiekst spel met de realiteit door dingen uit te beelden die in werkelijkheid nooit zouden kunnen. Herkenbare thema’s worden vaak met de nodige humor in een nieuw verband geplaatst waardoor een unieke fantasiewereld ontstaat. De alledaagse gebruiksvoorwerpen en dieren zorgen aan de ene kant voor herkenbaarheid, maar scheppen tegelijkertijd ook verwarring en verwondering doordat hen onmogelijke eigenschappen en functies toegedicht worden. Met zijn fijne penseelvoering geeft hij mensen, dieren en objecten uiterst nauwkeurig weer
Op het eerste gezicht lijkt Peter van Oostzanen in de voetsporen te treden van de Surrealisten tot wie ook Salvador Dali gerekend wordt. Dali is dan ook van grote invloed geweest op zijn werk. Daarnaast laat van Oostzanen zich ook inspireren door Nederlandse magisch-realistische schilders als Carel Willink en Koch.

Maar ondanks zijn affiniteit met Dali valt van Oostzanens stijl lastig te rangschikken onder de gangbare op fantasie gebaseerde realistische kunststromingen, zoals surrealisme, of meta-realisme. Zelf geeft hij er de voorkeur aan om zijn stijl ‘magisch-realisme‘ te noemen. Waarbij zijn werk gebaseerd is op een vrije verbeelding, niet gebonden aan of begrensd door een ideologie of religie. Gebruik makend van culturele en natuurlijke elementen, die op een realistische manier uitgebeeld en gevisualiseerd worden.

Leave a comment